perjantai 3. huhtikuuta 2015

Yhteistyötä kilpaurheilussa

Onko urheilu pelkkää kilpailua joukkueiden välillä vai voisiko myös kilpaurheilun kautta oppia yhteistyötä? Tämä on kysymys, jonka jokainen valmentaja ja vanhempi voisi kysyä itseltään. Amerikkalainen jalkapallo on lajina jo sellainen, joka tukee yhdessä tekemistä. Yhden pelaajan sooloilulla ei pitkälle pötkitä. Joukkue tarvitsee maalintekijöiden lisäksi muita pelaajia. Pelaajia jotka pyyteettömästi tekevät hommia jonkun muun eteen tavoittelematta suoranaisesti omaa etuaan. Joukkue koostuu yksilöistä, joilla on erilaiset vahvuudet. Löytyy niin isoa voimakasta vääntäjää kuin pientä ja vikkelää pallonkantajaa. Yksi pelaaja nauttii taklaamisesta eikä niinkään hyökkäyksessä maalien teosta ja toinen haluaa juosta heittoja kiinni. Yhteistyöllä ja joukkuehengellä saadaan kaikki kokemaan onnistumisia ja iloitsemaan pelaamisesta ja liikunnasta. 

Kaverukset Lattu&Hietanen valmiina otteluun
Yhteistyötä tehdään paljon myös valmennuksen puolella. Seuran sisällä hyödynnetään paljon eri valmentajan vahvuuksia esimerkiksi eri pelipaikoille. Lisäksi etenkin talvikaudella jefuseurat tekevät yhteistyötä eri lajien kanssa. Tämä kehittää pelaaajista nopeampia juoksijoita ja vahvempia vääntäjiä. On kuitenkin vielä eräs yhteistyön muoto, jota hyödynnetään hienosti etenkin lasten amerikkalaisessa jalkapallossa.

Yhdistelmä joukkueet on erikoisuus mihin en ole muissa urheilulajeissa törmännyt. Tällä tarkoitetaan sitä että kahden tai useamman joukkueen pelaajat yhdistetään, jotta saadaan pelaajille omiin ikäluokkiinsa otteluita. Useimmiten tätä hyödynnetään alle 9-vuotiaiden ja alle 11-vuotiaiden sarjoissa, mutta myös satunnaisesti alle 13-vuotiaiden kanssa. Porvoon Butchers on jo muutamana vuotena osallistunut jefukauden helmi-maaliskuussa avaavaan turnaukseen SnowBowliin yhdessä lähialueiden joukkueen kanssa. Tänä vuonna yhteistyöseuramme oli helsinkiläinen East City Giants. Heidän kanssaan kävimme harjoittelemassa muutamaan otteeseen ennen turnausta, mutta silti turnauspäivänä valmennuksella oli hommaa saada pelaajat sopiville pelipaikoille. Hienoa oli katsella kuinka pelaajat Helsingistä ja Porvoosta olivat joukkue. Yhdessä kehuttiin onnistujia ja kannustettiin joukkuetta. Tämä yhteistyö toimi erittäin hyvin ja kiitämmekin Giantsia hyvistä treeneistä ja peleistä ja jatkamme yhteistyötä keväällä ja kesällä yhteisten treenien ja ystävyysotteluiden merkeissä.

U13 TeurastajaJättiläiset

Amerikkalainen jalkapallo on täynnä erilaista yhteistyötä, jota tuodaan aivan liian vähän esille. Vaikka sitä hyödynnetään jo jonkin verran, on vielä paljon käyttämättä niin seurojen sisällä kuin seura rajojen ulkopuolellakin. Valmentajana yksiä hienoimmista kokemuksista on nähdä turnauksessa kahden joukkueellisen poikia ja tyttöjä heittelevän palloa ja pelaillen otteluiden välissä. Tämä pelailu keskeytyy valmentajien käskyyn pukea varusteet päälle ja alle puolen tunnin kuluttua pelataan ottelu vastakkain, jossa jokainen pelaaja tekee parhaansa avustaakseen oman joukkueensa voittoon ja ottelun jälkeen taas yhteispelit ja palloilut jatkuu riippumatta virallisen ottelun lopputuloksesta. Jotta pelaajat saapuvat treeneihin vielä ensi viikollakin tulee pelaamisen olla kivaa. Ainakin vielä alakouluikäisillä.

Muistakaa liikkua iloisella ilmeellä!
Pilvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti